Patul Lui Procust – Camil Petrescu

18788037_1994572217420845_704550066_n

Titlul: Patul lui Procust

Autor: Camil Petrescu

Editura: Agora

An apariţie: 2012

Număr pagini: 336

 

Camil Petrescu a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist şi poet. El pune capăt romanului tradiţional şi rămâne în literatura română, în special, ca iniţiator al romanului modern. Nicolae Manolescu scria că ” Întreaga poetică a romanului camil-petrescian exprimă renunţarea curajoasă la iluzia cunoaşterii absolute a omului. „

Patul lui Procust este compus din două confesiuni ale unor personagii deosebite, relative la aceleaşi evenimente şi completate cu unele din scrisorile pe care ele le primesc şi cu adaosurile finale ale autorului, un procedeu care permite identificarea situaţiilor şi ale caracterelor prin încrucişarea unor mărturii deosebite. Autorul pare a fi de data aceasta un perspectivist; el pare a şti că ceea ce numim „adevărat” este totdeauna produsul unui punct de vedere şi că singura putinţă de a ne salva oarecum din relativismul fatal al cunoştinţei este a înmulţi perspectivele în jurul aceluiaşi obiect. Tehnica Patul lui Procust este aceea a relativismului modern. Dar în afară de acest motiv teoretic, rămas învăluit, ultimul roman al lui Camil Petrescu aduce şi motive mărturisite de ordin literar, o adevărată artă poetică a romanului nou…

Tudor Vianu, 1941

             Presupun că oricare dintre voi a citit măcar o singură dată romanul lui Camil Petrescu întrucât este inclus în programa şcolară. De asemenea, şi Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război este cunoscut ca fiind la fel de popular şi se află printre lecturile obligatorii. Întrebarea este, a citit cineva aceste două romane de plăcere, şi nu din obligaţie? Sper că există, pentru că îl voi admira pentru aceasta. Eu mă aflu printre primii din listă.  Cu atât mai mult cu cât declar cu mândrie că este a doua oară când citesc acest roman, şi este din obligaţie pentru că este următorul text pe care îl vom discuta la clasă, dar nu mă concentrez pe acest aspect. L-aş fi citit şi chiar dacă nu era să-l studiem.

             M-am bucurat de fiecare scenă a textului întrucât pe parcursul întoarcerii filielor îmi aminteam cu drag momentul în care lecturasem pentru prima dată romanul. Ştiu că mă plângeam surorii de notele aşezate în josul paginii pentru că aveau scrisul mic şi trebuiau citite neapărat pentru înţelegerea textului, dar acum nu am mai simţit dificultăţi, ci din contră. Cu fiecare acţiune depăşită, ajungeam în trecut, la momentul primei lecturi şi primei plăceri. Acum, am păşit în lumea lui Camil Petrescu într-un alt mod, mult mai uşor şi mai liniştit. Senzaţia pe care o vei descoperi citind această carte îţi denotă un aer calm şi duios. Ştiu, nu există o acţiune complexă sau o poveste plină de aventură la care vă aşteptaţi acum de la o carte contemporană, dar, deşi unii ar numi-o plictisitoare este pentru că nu au reuşit să pătrundă şi să-i cunoască adevărata pofunzime.

             Aşa cum a menţionat Tudor Vianu mai sus, tehnica Patul lui Procust este aceea a relativismului modern. Veţi întâlni scene care vă vor cuceri prin simplitatea lor, dar şi scene care vă vor tulbura prin amestecul de cuvinte conţinut. Camil Petrescu este cunoscut ca fiind autorul unei arte poetice a romanului nou, fapt ce îi aduce o imagine clară despre ceea ce este şi ceea ce poate. Te cucereşte solemn cu stilul său, iar dacă ajungi să-i trăieşti acţiunile executate prin intermediu personajelor, cu atât mai mult te vei ataşa de el. Eu am reuşit să-l admir atât prin intermediul acestul roman, cât şi a celui intitulat Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război.

             De altfel, nu reuşeam să-mi amintesc ce discutasem la clasă, anul trecut, cu privire la titlul romanului. M-am documentat şi încet, încet, am reuşit să aflu adevăratele cuvinte reprezentative. Potrivit specialiştilor, expresia este folosită atunci când vorbim de incompatibilităţi între oameni. De asemenea, are o explicaţie şi după mitologia greacă. Procust era un tâlhar din Atica, o regiune a Greciei, care ataca drumeţii pe drumul dintre Atena şi Megara. Avea obiceiul de a-şi tortura victimele folosindu-se de două paturi din fier, unul mai mare şi unul mai mic, iar în funcţie de mărimea victimei acesta fie îl tăia, fie îl lungea pentru a se potrivi patului. În cele din urmă, Procust a ajuns să fie ucis după aceeaşi metodă. Mai multe detalii despre povestire găsiţi AICI!

             În final, precizez că mi-a făcut plăcere să reiau lectura acestui roman pe care vi-l recomand şi vouă. Îl puteţi citi pentru a doua oară pentru că vi se va părea mult mai uşor, iar dacă în Liceu v-a displăcut, poate acum vă veţi schimba opinia!

             Cartea poate fi achiziţionată de pe site-ul Libris de AICI! Tot de la Libris o am şi eu şi sunt încântată de aspect! Filele sunt atât de fine încât va face ca lectura să fie mai uşoară.

             Vouă cum vi s-a părut cartea atunci când aţi citit-o?

libris

Reclame

4 gânduri despre „Patul Lui Procust – Camil Petrescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s